Tekirdağ’da baraj doluluğu kritik seviyede: Tasarruf çağrısı geldi
Süleymanpaşa ilçesine içme suyu sağlayan Naip Barajı’nda geçen yılın aynı döneminde yüzde 45 olan doluluk oranı yüzde 19’a geriledi.
Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşletmesi (TESKİ) Genel Müdürü Turhan Toprak, gazetecilere verdiği demeçte, kentte kuraklık ve havaların çok sıcak olması nedeniyle yoğun su tüketimi yaşandığını söyledi.
Aşırı su tüketiminin ‘su kıtlığına’ neden olduğunu ifade eden Toprak, “Yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızda azalma var. İlimiz yoğun nüfuslu ama su rezervimiz az. Sanayi kuruluşu sayımız son 2 katına çıktı. 10 yıl.Sanayideki artış nüfusu da artırıyor.Su kaynaklarını olumsuz etkileyen faktörler var.
Tasarruf çağrısı
Toprak, bilinçsiz su tüketiminin önüne geçmek için vatandaşlara sürekli uyarılarda bulunduklarını belirterek, herkesin su tasarrufu konusunda duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Kuraklık nedeniyle su kaynaklarının azalmaya devam ettiğini belirten Toprak, şunları kaydetti:
“Naip Barajı’ndaki suyun azalmasıyla birlikte 2022’de bu dönemde doluluk oranı yüzde 45 iken su seviyesi şu anda yüzde 19’a düştü. Bundan dolayı alabileceğimiz su miktarı azaldı. Saniyede 300 litre su almamız gerekirken şimdi 190 litre su alabiliyoruz Naip Barajı bugüne kadar sürekli azalma eğiliminde.
Doluluk oranı 2021’de yüzde 56 iken 2022’de yüzde 45, bu sene prestijiyle yüzde 19. Önümüzdeki yıl da aynı şekilde devam ederse seviye daha da aşağılara inecek ve kullanılamaz hale gelecek. O zaman tamamen yeraltı sularına yönlendirilmiş olacağız.”
‘Yeraltı suları çekiliyor’
Bölgedeki yeraltı sularının her yıl 2 metre düştüğünü belirten Toprak, su seviyelerinin düşmesinin su kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi.
15-20 yıl önce kuyulardan 70-80 metreden su alınabildiğini söyleyen Toprak, “Şu anda 350-400 metrelik kuyular açıyoruz. 180 metreden su almaya başladık. Bu giderek düşüyor. Her yıl su rezervleri azalsa da açılan kuyulardan ağır metaller gelmeye başlar.Bu durum arıtma ihtiyacını ortaya çıkarır.” dedi.
‘Suyumuza artık sahip çıkmalıyız’
Şebeke suyundan bahçe sulama ve tarımsal sulama yapılmasının su sorunu yarattığına dikkat çeken Toprak, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımız daha duyarlı olsun, tasarruf zamanı. Zaman bahçe ve tarla sulama zamanı değil. İleride hayvanlarımız, insanlarımız su bulamayacak. Şimdi suyumuza sahip çıkmalıyız. İhtiyacımız var.” barajları ve yer altı sularını daha az kullanmak… Bunu da atlatabilirsek su kesintisi olmadan dönemi geçireceğiz.
Karamsarlığa çok düşersek Saray ve Süleymanpaşa semtlerinde su kesintileri ile baş başa kalabiliriz. Vatandaşlarımızın bahçe sulama, otomobil ve halı yıkama gibi durumlara son vermelerini ve suyu sadece zorunlu ihtiyaçları için kullanmalarını istiyoruz. Bu koşullarda bu makaleyi atlayabiliriz. Önümüzdeki yazlarda yeni su kaynaklarına yatırım yapmamız gerekiyor.”